harry potter vs twilight

jag var lite arg när jag vaknade idag, och när jag gick in på facebook så dyker en länk upp, "100 reasons why twilight is better than harry potter". Hur vågar man göra mig ännu argare en morgon som denna?
Nu ska jag göra klart för er, en gång för alla, vad som är felet med twilight och varför harry potter är bättre.

  • Skrivsättet. Twilight är dålig rent stilistiskt om man jämför med Harry Potter. JK Rowling är otroligt skicklig på gestaltning vilket gör att man bit för bit lär känna karaktärerna och efter ett tag kan man dom och man vet hur de fungerar och det gör dem både komplexa och verklighetstrogna. Stephenie Meyer däremot har inte riktigt greppat gestaltningen och gör (för enkelhetens skull) Edward till den perfekta mannen utan brister och Bella till den klumpiga tjejen som är söt men har dåligt självförtroende.
  • Kärleken. Okej att Twilight är den bok som innehåller mest kärlek men jag kan inte säga att jag gillar kärleken för jag tycker att Twilight totalt fuckar upp könsrollerna och innebörden av kärlek. I Harry Potter lyfts all kärlek fram och hur kärlek kan trollbinda och leda till negativa saker (Dumbledore-Grindelwald) men också att kärleken övervinner allt (Harry-Lily). Enda anledningen till att Edward blir kär i Bella är ju att han inte kan läsa hennes tankar och då får för sig att hon är speciell, annars hade han aldrig sett henne.
    Kanske har jag tolkat allt fel men bilden jag får ut av det är att man som tjej ska sitta och vänta och hoppas på att drömprinsen dyker upp, och då är det bäst att det finns något väldigt, väldigt speciellt hos en. (och såklart att när han väl tagit dig i sin ägo inte sticker för då hamnar du i koma)
  • Budskapen. Både JK Rowling och Stephenie Meyer kommer från kristna familjer och är själva troende. JK Rowling använder sig av många bibliska teman och lyfter fram kärlek, lojalitet och vänskap, precis som i bibeln och hon har tagit flera namn både på platser och personer från biblen. Men detta ger bara berättelsen mer att analysera, om man lägger märke till det, annars spelar det ingen roll. Stephenie Meyer däremot visar hur det går då pojkar inte kan tygla sina behov och hon visar tydligt på att det bästa vore om pappan fick bestämma över Bella hela tiden, en mer gammaldags bild av könsroller i samhället som gamla testamentet levererar. Jag vet inte om det är Meyers syn på saker och ting som jag kritiserar, eller bara hennes osofta sätt att framställa det.
  • Att gå över gränsen. En gång går JK Rowling över gränsen, och det är under Harrys flykt från Gringotts på en drake, men å andra sidan, varför inte? Hon nämner redan i första boken att det finns drakar på Gringotts. Jag tycker Twilight spårar ur då Stephenie Meyer lämnar flera månader tomma i den andra boken eftersom att Bella inte har ett liv efter Edwards försvinnande. Efter det följer sjuka resor till italien, självmordsförsök, giftermål, graviditeter, superkrafter och slutligen någon märklig form av en familj där alla förevigt kommer vara 17, 18 och 19 år.
Sen så kan jag säga massa mer saker om djupet i berättelserna och ge många fler konkreta exempel som stöder det jag skrivit nu men jag tror inte ni har orkat läsa allt och orkar nog därför inte läsa mer heller.

OBS!
Jag har läst alla Twilightböcker så dethär är inte bara skit jag skriver och jag kan medge att jag till och med diggar den första. Och för att reta er twilightfans så ska jag se eclipse på förhandsvisningen på måndag!Harry Potter forever <3

Kommentarer
Postat av: ELLEN

HARRY POTTER FOREVERANDEVER! HELT KLOCKRENT INLÄGG!

2010-06-26 @ 16:17:57
URL: http://ellenijapan.blogspot.com
Postat av: Emelie

WORD

2010-06-26 @ 17:46:26
URL: http://Mstristesse.blogspot.com
Postat av: Nikita

Håller verkligen med dig. Jag har själv tänkt lite på detta, även om jag inte ens läst alla twilight-böckerna ännu.Dessutom förstod jag typ nu att du faktiskt är troende och hur jävla smart och bra du är. Stolta storasysterN in the house!

2010-06-26 @ 18:47:35
URL: http://nikitaistheshit.blogg.se/
Postat av: Moa

Hahahahahahaha Fanny du är för skön

2010-06-27 @ 16:54:58
URL: http://www.moaijapan.blogspot.com
Postat av: Dina

BRA SKRIVET FANNNYYYYY

2010-06-27 @ 22:33:22
URL: http://prospero.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0